Ruska dača logo
toskana in izbrani siri ter vino

Gastronomska Toskana

NEKATERI JEDO, DA LAHKO POTUJEJO. MI POTUJEMO, DA LAHKO JEMO. Z Matevžem Kmetom in Alešem Musarjem toskanskim gurmanskim užitkom naproti.

Nedvomno ste Toskano že večkrat obiskali sami, raziskali Firence, se potepali med idiličnimi grički Chiantija in uživali v odlični hrani in vinu.

Pa ste kdaj bivali v čudoviti toskanski vili iz 17. stoletja, ki je obnovljena tako, da ohranja šarm stoletij in ga dopolnjuje z vsem modernim udobjem? Ste ob veličastnem kaminu v dnevnem prostoru ob kozarčku vina poslušali navodila za pripravo tradicionalnih toskanskih jedi, nato pa te sami skuhali ob pomoči italijanske »mamme«? Imate v svojem foto albumu sliko, na kateri sedite ob zasebnem bazenu in uživate ob sladici, ki ste se jo naučili narediti? Lahko prijateljem poveste, katere so tipične toskanske slaščice in jim svetujete, kje jih kupiti? Znate degustirati čokolado in olivno olje? Kolikokrat ste okusili degustacijski meni, ki ga je vrhunski chef namesto z vinsko spremljavo pospremil z ginom? Veste, kdo je najslavnejši mesar na svetu in kje delajo čokolado, ki je tako odlična, da človeški jezik tega ne zmore več zaznati?

Če je večina vaših odgovorov na zgornja vprašanja negativnih, potem bo odgovor na vprašanje, ali naj prvomajski dopust preživite z Rusko dačo, pozitiven.

Da bomo na potovanju res spoznali najzanimivejše in najokusnejše plati toskanske gastronomije, je program z Rusko dačo pripravil Matevž Kmet. Matevž je ljubiteljski kuhar, ki kuha z ljubeznijo in strastjo. Je tudi avtor dveh mednarodno nagrajenih kuharskih knjig ljubljanske restavracije CUBO. Z njim boste kuhali v dobro opremljeni kuhinji v »svoji« vili, obiskali njegove najljubše kulinarične toskanske lokacije, kramljali s proizvajalci vrhunskih živil in odkrivali skrivnosti, ki so jih Matevžu zaupali njegovi italijanski kulinarični kolegi.

Čeprav bo vaš tokratni obisk Siene, Firenc, Lucce in San Giminiana posvečen kulinariki, ne bomo povsem zanemarili niti zgodovine in niti kulture. Drugi vodnik našega potovanja, Aleš Musar, bo poskrbel, da boste o teh krajih izvedeli marsikaj, česar ne ve niti večina ljudi, ki tam živijo.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1. dan (27. april, sobota): pot do Toskane

POT DO TOSKANE

Zjutraj odhod avtobusa iz Ljubljane in vožnja do Toskane, do kraja Greve in Chianti (508 km iz Ljubljane), nastanitev v vili, večerja.

2. dan (28. april, nedelja): izlet v Sieno

IZLET V SIENO

Zajtrk, kosilo, večerja.

3. dan (29. april, ponedeljek): izlet v Firence

IZLET V FIRENCE

Zajtrk in večerja; kosilo izberete in plačate sami.

4. dan (30. april, torek): izlet v Lucco

IZLET V LUCCO

Zajtrk, kosilo, večerja.

5. dan (1. maj, sreda): Greve

GREVE

Zajtrk, kosilo (ki se ga boste naučili skuhati sami), večerja.

6. dan (2. maj, četrtek): izlet v Panzano

IZLET V PANZANO

Zajtrk, kuharski tečaj (po želji), kosilo; če boste še lačni, si boste večerjo organizirali ali skuhali sami.

7. dan (3. maj, petek): izlet v San Giminiano

IZLET V SAN GIMINIANO

Zajtrk, kosilo, Večerja (velika začetnica ni napaka).

8. dan (4. maj, sobota): Greve − pot domov

GREVE - POT DOMOV

Brunch; na poti domov se boste ustavili v Padovi in si lahko privoščili lahko, a nepozabno pozno kosilo/zgodnjo večerjo (doplačilo).

Preberite več
Galerija