Ruska dača logo
Iran Persepolis reliefna poslikava zidu

IRAN – Čudesa Perzije 2019

Teheran • Shiraz • Persepolis • Pasargad • Yazd • Nain • Isfahan • Kashan

Odlično slovensko vodenje po zgodovini, kulturi, sedanjosti Perzije. Dobri, skrbno izbrani hoteli. V Perzijo skupaj potujemo že več kot 20 let!

Datum odhoda
Začetek potovanja
2.11.2019
Najmanjše število potnikov
Velikost skupine
15
Dolžina potovanja
Trajanje potovanja
8 dni
Prijava
Prijava do 02. 11. 2019 oz. do zasedbe prostih mest
Viza
Vizum potreben
Cena
od 1.685 € na osebo

Prijaznost, toplina in gostoljubnost zaznamujejo današnji Iran, nekdanjo veličastno Perzijo, ki velja za eno najstarejših civilizacij na svetu. Ljubitelji umetnosti, bogatih muzejev in palač, ostankov starih civilizacij, izredne arhitekture, mistike Orienta – se v Iran vedno znova vračamo. Verjamemo, da si boste tudi vi želeli nazaj – v to tako drugačno, a tako privlačno, človeško toplo, prijazno in bogato deželo.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1.dan, 2. 11., sobota: LJUBLJANA–ISTANBUL‒TEHERAN

NA POT K DEŽELI, KI JE LEPŠA, BOGATEJŠA, BOLJ SPROŠČENA, KOT SI PREDSTAVLJAMO

Zjutraj zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču in let v Istanbul. Če bo čas dopuščal, se boste podali do središča mesta ali vsaj na lahko kosilo. Proti večeru vrnitev na letališče in let v Teheran.

2. dan, 3. 11., nedelja: TEHERAN–SHIRAZ (zajtrk, večerja)

ŠAHOVO RAZKOŠJE V PALAČI IN ZAKLADNICI, KI JI NI ENAKE NA SVETU

Ob pribl. 00.45 pristanek letala na letališču Imam Khomeini. Po opravljenih letaliških formalnostih prevoz do hotela, prenočevanje. Po zajtrku ogled svetovljanskega mesta, ki je prestolnica komaj dve stoletji, pa kljub temu za zidovi muzejev skriva najstarejše kulturno zgodovinsko izročilo Irana. Ogledali si boste veličastno palačo Golestan, del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine, iranski narodni muzej, legendarni Muzej draguljev v trezorjih iranske Narodne banke … Sprehodili se boste skozi barviti Veliki bazar. Zvečer letalski prevoz v Shiraz. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan, 4. 11., ponedeljek: SHIRAZ–PERSEPOLIS–SHIRAZ (120 km) (zajtrk, večerja)

2500 LET STARA PRESTOLNICA; KAJ JE HOMA IN ZAKAJ LEV PREMAGA BIKA

Po zajtrku izlet v Perzepolis, glavno mesto prvega perzijskega cesarstva, imenovanega po pokrajini, iz katere izhaja dinastija Ahemenidov. Zgodnji ostanki mesta segajo v leto 515 pr. n. št. v dobo vladavine Dareja I. Po ogledih vrnitev v Shiraz in ogled tega mesta cvetja in slavčkov. Slovi po bogatem kulturnem dogajanju, kjer so živeli tudi številni iranski pesniki in pisatelji. V kulturni prestolnici Irana si boste med drugim ogledali tudi citadelo iz 18. st. Arg Karim, mošejo Nasirolmolk s tradicionalnim Shabestanom, eno lepših iranskih tržnic Vakil bazar, se spoznali z enim največjih iranskih pesnikov Hafisom in tudi pesnikom Saadijem. Večerja in prenočevanje.

4. dan, 5. 11., torek: SHIRAZ–NAGS E ROSTAM–PASARGAD–YAZD (515 km) (zajtrk, večerja)

STARODAVNE SLIKOVITE GROBNICE IN KAKO SE OHLADITI V PUŠČAVI

Po zajtrku vožnja proti mestu Yazd. Na poti najprej postanek v Nags e Rostamu in ogled skalnih grobnic Ahemenidskih vladarjev. Postanek pri Pasargadu, prvi prestolnici perzijskega kraljestva. Ogledali si boste ostanke starodavnega mesta in obiskali grobnico ustanovitelja prvega perzijskega cesarstva kralja Kira Velikega. Vožnja do mesta Yazd, središča zoroastrske kulture, nastalega na robu puščave z arhitekturo, prilagojeno ekstremnim puščavskim pogojem. Nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

5. dan, 6. 11., sreda: YAZD–NAIN–ISFAHAN (315 km) (zajtrk, večerja)

OD VEČNEGA ZOROASTRSKEGA OGNJA DO PODZEMNIH TKALNIC IN VSE DO NAJLEPŠEGA TRGA NA SVETU

Po zajtrku se boste sprehodili po starem mestnem središču, si ogledali kompleks emirja Čakmaga, mošejo Jame … Mesto je bilo v 7. st. tudi pribežališče zoroastrskih beguncev, ki imajo še vedno svojo četrt v mestu. V zoroastrski kulturi je ogenj simbol svetlobe in vir vsega dobrega, zato boste obiskali tudi »Ognjeni tempelj«, posvečen ognju, ki tam nepretrgoma gori že 1500 let. Ogled Stolpa Tišine, prizorišča za nas nenavadnih pokopov. Brez okušanja imenitnih sladic ni še nihče zapustil tega mesta. Vožnja proti Isfahanu s postankom v zanimivem Nainu, podeželskem mestu na robu puščave, ki slovi po preprogah in posebnih ogrinjalih, izdelanih iz kamelje dlake. Na poti boste obiskali tudi enega najstarejših mostov v provinci – most Khaju. Zvečer prihod v Isfahan, nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

6. dan, 7. 11., četrtek: ISFAHAN (zajtrk, večerja)

MED MOSTOVI, POD KUPOLAMI IN NA PERZIJSKIH PREPROGAH

Po zajtrku ogled mesta, ki leži v dolini reke Zayande sredi puste gorske pokrajine. Mesto velja za izdelovanja znanih iranskih preprog in trgovanja z njimi. Obiskali boste katedralo Vank v armenski četrti, trg Naghsh-e-Jahan (Imamov trg) z nizom umetelnih palač, verskih shajališč, sprehajališč in tržnic. Ogled Petkove mošeje. Čas bo tudi za pokušnjo katere izmed znamenitih lokalnih jedi: »Beryani« ali morda »Gaz«. Večerja in prenočevanje.

7. dan, 8. 11., petek: ISFAHAN–KASHAN (420 km) (zajtrk, večerja)

SLIKOVITI KASHAN

Po zajtrku ogled palače štiridesetih stebrov Chehel Sotoon. Sprehodili se boste po »Slavčkovem vrtu« do paviljona osmih paradižev. Vožnja do slikovitega Kashana, kjer boste obiskali tradicionalno kashansko hišo, dom nekdanjih bogatih Irancev. Večerja in odhod na letališče.

8. dan, 9. 11., sobota: KASHAN– letališče IKA TEHERAN‒ISTANBUL–LJUBLJANA

VISOKO NA OBLAKI PROTI DOMU S SPOMINI …

Ponoči odhod avtobusa proti letališču v Teheranu. Po opravljenih letaliških formalnostih vkrcanje na letalo in odhod letala v zgodnjih jutranjih urah proti Istanbulu in Ljubljani. Pristanek na ljubljanskem letališču ob približno 08.35 zjutraj.

CENA od: 1.685 €

Kaj vsebuje cena

Naša potovanja so brez cenovnih presenečenj in skritih stroškov, zato vas na potovanju čakajo le prijetna presenečenja.

Cena na osebo 1.685 € (najmanj 20 oseb)

Cena na osebo 1.775 €  (najmanj 15 oseb)

Cena na osebo s popustom za zgodnje prijave - 70 € (do 15. 2. 2019)

Cena vključuje:

 • letalski prevoz LJUBLJANA‒ISTANBUL‒TEHERAN–ISTANBUL‒LJUBLJANA,
 • notranji let Teheran–Shiraz, vse letališke takse in pristojbine,
 • avtobusne prevozov Iranu po programu,
 • hotelske in gostinske storitve navedene po programu v hotelih 4*-5*,
 • oglede in vstopnine po programu, lokalno vodenje,
 • iranski vizum (strošek vize je že vračunan v osnovno ceno),
 • slovensko vodenje in organizacija potovanja
 • Opomba: kategorizacija hotelov je lokalna.

Cena ne vključuje:

 • navedenih doplačil,
 • storitev po posebnih naročilih,
 • pijače ob obrokih,
 • napitnin za voznike in lokalne vodnike.

Doplačila na osebo (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 195 EUR, (na potovanju)
 • napitnine lokalnim vodnikom in voznikom pribl. 45 €
Preberite več
Galerija