Ruska dača logo
BAJKAL Olhon otok jezero Bajkal Skala Shamanka Buhran

Neznana Sibirija

Odkrivajte Rusijo z Rusko dačo! SIBIRIJA: Po Bajkalskem jezeru in s transibirsko železnico – kar ste si od nekdaj želeli Kdo so Burjati? Šamanski obredi, od pravoslavne cerkve do budističnega templja. Vrhunsko slovensko vodenje. Potovanje v manjši skupini (največ 10 potnikov)

Sibirija – prostrana, malo naseljena ogromna pokrajina, ki sega vse od severnega Kazahstana in pokriva celotno območje Severne Azije, od Urala do Tihega oceana in do Arktičnega morja, v jeziku Tatarov pomeni »speča dežela«. Pozimi ekstremno mrzla, pokrita s snegom, ki se sveti v soncu in škriplje pod nogami, poleti topla. Zanimiva mesta z nekaj ohranjenimi lesenimi hišami, cerkvami, ki jih je bivša Sovjetska zveza spremenila v muzeje, nova država Rusija pa vrnila cerkvi … V Bajkalsko jezero – največje sladkovodno jezero na svetu s 600 km obale in globoko tudi do 1640 m – naj bi pritekalo kar 365 rek, a se iz njega izliva le reka Angara. V njem živi bajkalska nerpa, edini sladkovodni tjulenj na svetu. Čez skrivnostno deželo pa sopiha vlak transibirske železnice, grajene koncem 19. in v začetku 20. stoletja …

Je Sibirija z Bajkalom že dolgo vaš želeni potovalni cilj? Verjetno ne. Si jo predstavljate kot mrzlo, zasneženo, ledeno deželo, znano po kaznilnicah iz ruske zgodovine? To je le stereotip. Skrivnostni globoki Bajkal, ljubka mesteca, dan na transibirskem vlaku, odlična kulinarika, zanimivi Burjati in skrivnostni šamani v mesecu juliju v pomladnih, če ne kar poletnih temperaturah vas bodo očarali. POTOVANJE, KOT GA ŠE NISTE DOŽIVELI.

Program potovanja:

Prikaži celoten program

1.dan, 18. 7. četrtek: LJUBLJANA‒MOSKVA‒IRKUTSK

PRIHOD V IRKUTSK – SREDIŠČE VZHODNE SIBIRIJE

Ob 10.00 dopoldne zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ob 12.50 odhod letala Aeroflot proti Moskvi. Nadaljevanje poleta proti Irkutsku.

2. dan, 19. 7. petek: IRKUTSK (zajtrk)

PRIHOD V IRKUTSK – SREDIŠČE VZHODNE SIBIRIJE

V jutranjih urah (pribl. 8.00) pristanek v Irkutsku. Prevoz do hotela, nastanitev, krajši počitek. Po zajtrku ogled mesta, ki je nastalo v 17. stoletju zaradi trgovanja z zlatom in krznom: najstarejše, tudi edine katedrale v mestu, poljske cerkve, mimo trga Kirova, po glavni ulici do ulice Karla Marxa, do nasipa reke Angare s spomenikom Aleksandru III. In za konec še mimo zgodovinskih lesenih stavb, ki veljajo za posebnost mesta. Obiskali boste muzej ruske in sibirske zgodovine v leseni hiši družine Volkonsky, ki je bila izgnana v Sibirijo. Njihovo najmlajšo hčer Marijo omenja tudi Puškin; pustila je svoj pečat v sibirski kulturi. Prenočevanje v hotelu.

3.dan, 20. 7. sobota: IRKUTSK−LISTVJANKA−IRKUTSK (zajtrk, kosilo)

BAJKAL – NAJVEČJE JEZERO NA SVETU IN SIBIRSKI TJULENJ

Po zajtrku vožnja do 60 km oddaljene Listvjanke, naselju ob reki Angari, ki odteka iz  Bajkalskega jezera. Panoramski ogled mesteca. S sedežnico se boste povzpeli na razgledno točko in občudovali Bajkalsko jezero. Po vrnitvi v dolino ogled akvarija s sibirsko nerpo (Pusa Sibirica), ki vam bo dal dober vpogled v življenje v Bajkalskem jezeru. Po kosilu še ogled lesene cerkve Sv. Nikolaja iz 19. stoletja in obisk sibirske ribje tržnice z vrstami rib iz jezera. Vrnitev v Irkutsk, na poti še ogled muzeja lesene sibirske arhitekture na prostem; muzej vam bo predstavil življenje Sibircev od 17. do 20. stoletja. Nekatere lesene hiše so v muzej prenesli, ko je zaradi gradnje jezu v Irkutsku območje poplavilo. Vrnitev v Irkutsk. Prenočevanje.

4. dan, 21. 7. nedelja: IRKUTSK−OTOK OLHON (zajtrk, kosilo)

MED BURJATI IN PRI ŠAMANU

Po zajtrku vožnja proti otoku Olhon na Bajkalskem jezeru, ki je največje in najglobje sladko jezero na svetu, dolgo 636 m in široko 79 m z globino vse do 1642 m in povprečno globino 744 m na nadmorski višini 456 m. Tako zelo globoko je zaradi zemeljskih še vedno aktivnih razpok. Tektonsko jezero je čisto, poleti se je moč v njem tudi okopati. Ustavili se boste pri Šamanu v Ust-Ordinsku, ki vam bo predstavil svoje obrede. Šaman je modri človek – »tisti, ki ve«, pravijo. Antropologi trdijo da je šamanstvo izvorna oblika duhovnosti na vseh celinah, je stari že indoevropski pojav, beseda pa izvira prav iz Sibirije, iz jezika ljudstva Evenk, ki se ukvarja z lovom in rejo severnih jelenov. Po srečanju pri šamanu boste nadaljevali pot in obiskali boste tudi muzej Burjatov – mongolskega ljudstva, ki živi v južni Sibiriji. Danes živi še pribl. 475.000

pripadnikov tega ljudstva; 400.000 v Rusiji (Sibiriji) in 75.000 v Mongoliji. Tradicionalno burjatsko kosilo bo posebno doživetje. Nadaljevanje vožnje in po pribl. 4 urah prihod v Maloje Morje, zaliv blizu otoka Olhon. S trajektom vožnja na otok, kjer vas bodo čakala terenska vozila 4X4, s katerimi se boste odpeljali do hotela v Hužirju, glavne vasice na otoku s 1500 prebivalci. Prilegel se bo počitek, morda doživete sončni zahod na Šamanski skali Prenočevanje.

5. dan, 22. 7. ponedeljek: OTOK OLHON (zajtrk, kosilo)

LEGENDE OB TABORNEM OGNJU

Ves dan se boste potepali po otoku Olhon; vožnja na severno stran otoka do zaliva Peščenaja, rta Sagan Kušun, skrivnostnega rta Hoboj. Kosilo ob tabornem ognju bodo obogatile zgodbe  in legende. Vrnitev v hotel. Morda večer preživite v pravi ruski banji? Prenočevanje.

6. dan, 23. 7. torek: OTOK OLHON (zajtrk, kosilo)

STARODAVNO OBZIDJE, ČRNI PESEK IN MORDA PLAVANJE

Drugi dan na otoku Olhon. Spoznavanje juga otoka, med vožnjo se bodo odpirali pogledi na Hužir in območje Maloje Morje, zidovi starih sibirskih naseljencev, dolina s črnim peskom. Boste tudi zaplavali, medtem ko vam bodo domačini pripravili piknik? Na poti poleg drugega značilnega sibirskega rastja pritegne oko gotovo sibirska cedra (Pinus Sibirica). Mogočno, do kar 40 m visoko drevo, vrsta bora, raste v čistem okolju Sibirije le nekaj mesecev na leto, druge mesece pa počiva. Za prehrano ljudi in živali so pomembni njeni storži oziroma semena. Sibirska cedra pa velja tudi za energijsko drevo kot prevodnik kozmične energije. Vrnitev v hotel, prenočevanje.

7. dan, 24. 7. sreda: OTOK OLHON−UST BARGUZIN (zajtrk, kosilo, večerja)

PO NAJVEČJEM JEZERU NAD VELIKO GLOBINO; VAM BO POMAHALA SIBIRSKA NERPA?

Ta dan se boste zapeljali po vzhodni strani otoka Olhon, z ladjico boste jezero prečkali prav nad njegovo največjo globino in po najširšem delu! Pristali boste na obali in se zapeljali do  Ust-Barguzina. Med potjo kosilo, večerja in prenočevanje.

8. dan, 25. 7. četrtek: DOLINA BARGUZIN− (zajtrk, kosilo, večerja)

SVETO MESTO BURJATOV

Po zajtrku vožnja po dolini Barguzin, ki je za Burjate sveto mesto. Po legendi bi se naj tam rodila Džingiskanova mama. Med potjo postanki in kosilo. Zvečer tradicionalna burjatska večerja. Prenočevanje.

9. dan, 26. 7. petek: DOLINA BARGUZIN−ULAN-UDE (zajtrk)

OD PRAVOSLAVNIH CEKVA DO BUDISTIČNIH TEMPLJEV

Po zajtrku vožnja v Ulan-Ude, središče Burjatov ob reki Uda. Popoldne prihod v mesto in panoramski ogled mimo trga Sovjetov in po starem delu mesta. Popotnika navdušijo stare lesene zgradbe in pravoslavne cerkve. Prenočevanje v hotelu.

10. dan, 27. 7. sobota: ULAN UDE−DOLINA IVOLGINSK−ULAN-UDE (zajtrk, večerja)

DAN DUHOVNOSTI V BUDISTIČNEM SAMOSTANU; KDO JE LAMA HAMBO?

Raziskovali boste budistično kulturo tibetanskega budizma: vožnja pribl. 40 km v dolino Ivolginsk. Daljši sprehod do leta 1945 zgrajenega templja oziroma samostana, ki ga sestavlja 10 templjev in 5 stup, budistična univerza in stanovanja za lame, sveto drevo … Ne le arhitektura, predvsem popotniku v dušo seže molitev budističnih menihov!  Med njimi so astrologi, zdravilci, tisti, ki se ukvarjajo z rituali … Nadaljevanje poti do vasice starovercev, kjer boste prisluhnili ljudskim pesmim in spoznali kulturo prebivalcev. Po tradicionalni večerji vrnitev v Ulan-Ude, prenočevanje.

11. dan, 28. 7. nedelja: ULAN UDE−IRKUTSK (zajtrk, večerja)

DAN NA TRANSIBIRSKI ŽELEZNICI

Po zajtrku prevoz na železniško postajo in odhod vlaka transibirske železnice proti Irkutsku. Dan na vlaku (približno sedem ur) si boste krajšali z opazovanjem dežele, kramljanjem ob ruskem čaju, morda pa vzamete v roke eno priporočenih branj. Prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

12. dan, 29. 7. ponedeljek: IRKUTSK−MOSKVA−LJUBLJANA

VRNITEV DOMOV

Prevoz na letališče in predvidoma ob 5.30 zjutraj odhod letala proti Moskvi. Nadaljevanje poleta proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek ob 12.00.

Preberite več
Galerija