Ruska dača logo

Pass the Port

Pass the Port – 15. januar 2020 ob 19.00 na Ruski dači

Odprli bomo steklenico porta Sandeman, letnik 1967

Izjemni dogodek Pass the Port bo 15. januarja 2020 z nami na Ruski dači lahko doživelo 10 udeležencev. Odprli bomo steklenico 53 let starega, vrhunskega porta Sandeman, letnik 1967.

Cena: 100 € na osebo. Število je omejeno na 10.

Za rezervacije se obrnite na vila@ruska-daca.si, na +386 590 74 790 ali izpolnite spletni obrazec. Upoštevali bomo vrstni red glede na datum plačila rezervacije. Vstopnico za dogodek boste prejeli po pošti.

Obred odpiranja steklenice vrhunskega portskega vina, dekantiranje, ki mu čez pol ure sledi »pass the port« – podajanje dekanterja (karafe) vedno svojemu sosedu na levi, dokler ni prazen, je doživetje, za katerega si je treba vzeti čas. Cesarska soba in Zeleni salon v Ruski dači sta primerno elegantna prostora, kjer lahko uživate v obredu, ki že stoletja predstavlja hkrati vrhunec in najbolj sproščeni del večera v družbi prijateljev in znancev.

Za primeren začetek bo poskrbljeno v Cesarski sobi, kjer bo goste že čakala zaprta, več sto evrov vredna steklenica dragocenega vrhunskega portskega vina izbranega letnika. Odpreti jo je treba na prav poseben način. Sledilo bo pretakanje porta skozi vinsko cedilo v dekanterje. Portovec je najboljši čez 30 do 60 minut. Ta čas bo izkoriščen za sprehod po Ruski dači, med katerim boste prisluhnili nekaterim zgodbam o vili Ruska dača z začetka 20. stoletja in zgodbam o portskem vinu in kleti, iz katere prihaja naša steklenica.

V Zelenem salonu se bo začelo kroženje dekanterja z vrhunskim portskim vinom okrog omizja – »pass the port«. K temu se vedno prileže košček zrelega sira, pa še kakšna zgodba. Po desetletjih ležanja v kleti je vintage port čez uro ali dve po odpiranju steklenice najboljši, le dan kasneje pa začne izgubljati svoj vrhunski okus. Prav zato mora dekanter krožiti, dokler ni prazen!

Doživetja Pass the Port se lahko udeležijo le osebe, starejše od 18 let. Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

Zgodbe in zanimivosti o portu

Za port si je treba vzeti čas

Port je vino, za katerega obstaja vrsta pravil in tradicije, ki bi jih moral poznati in spoštovati vsak pravi gospod. Ker o vas ne govori samo vaša izbira pijače, ampak tudi način, kako jo pijete.

Preberite več

Portsko vino, portovec ali port?

Portsko vino, portovec ali port izvira iz Portugalske. Ime je dobil po mestu Porto ob reki Douro in ima zaščiteno geografsko poreklo. Port je večinoma rdeče sladko vino z alkoholno stopnjo okrog 20 %.

Preberite več