Ruska dača logo
Zgodbe

Častnik in popotnik Pierre Lotti

Pierre Loti (Louis Marie-Julien Viaud), francoski pomorski častnik iz druge polovice 19. stoletja je »potoval po službeni dolžnosti« od Tahitija do Senegala, Japonske, Alžirije, Vietnama, Bližnjega vzhoda.

Nadarjen za pisanje je zapisoval svoje vtise in jih začel objavljati. Sam je zatrjeval, da ni nadarjen, da mu pisanje ne gre od rok, a so že njegovi prvi spisi s Tahitija doživeli velik odmev, podobno članki in zgodbe iz vietnamskih bitk. Pêcheur d’Islande (Islandski ribič) je morda njegovo najbolj znano delo. Njegovi impresionistični vtisi so postali kar francosko klasično literarno delo. Ali pa Madame Chrysanthème, potopis in pripoved, ki se dogaja na Japonskem. Leta 1891 je postal član Académie française. Dela, v katerih opisuje svoje otroštvo v Rochefortu v Franciji v protestantski družini, je vplivalo na Marcela Prousta. V svojem rojstnem kraju je zapustil zanimivo bogato orientalsko opremljeno hišo, ki je danes muzej.

Istanbul je Pierre Loti obiskal večkrat, v mestu je tudi ostajal in stanoval v Eyüpu. Otomanski slog ga je očaral. Turki so ga navdušili in večkrat je kritiziral odnos zahodnega sveta do Otomanskega imperija. Turke je pred Evropo branil tudi v času balkanskih vojn. Sultan Reşat ga je sprejel v palači Dolmabače, leta 1920 so ga proglasili za častnega meščana Istanbula. Nanj danes v mestu spominja ulica, poimenovana po njem – Piyer Loti Caddesi v Binbirdireku, v središču mesta, blizu Velikega bazarja (Kapali bazarja) najdemo hotel Pierre Loti, kjer v restavraciji na vrhu s pogledom na mesto lahko popijemo kavo ali čaj.

Zelo znan pa je tudi hrib v mestu, imenovan Pierre Loti Tepesi, kjer je imenitna kavarna in razgled na Zlati rog. Je prav v tej kavarni pisal tudi svoj znani roman Aziyadé, ki ga je naprej objavil anonimno? Delno avtobiografski roman pripoveduje o ljubezni med častnikom in 18-letno deklico Aziyadé. Znan po tem, da je rad videl dekleta, je verjetno največji pečat v njem pustila prav Aziyadé; pečatni prstan z njenim imenom je nosil do konca življenja. V romanu sledimo ljubezenskemu trikotniku med častnikom, Aziyadé in španskim služabnikom Samuelom.

Si zamišljate, da pijete turški čaj ali kavo v hotelu Pierre Loti, pod vami vrvi življenje, ki nikoli ne usahne, in berete Aziyadé? Misli vam odplavajo v čas Otomanskega imperija in takratnega življenja v mestu ob Bosporju … Naročite čaj ali kavo? Orta kavo ali sade kavo? Kaj je bolj turško; čaj ali kava, pa je že (druga) naslednja zgodba …