Ruska dača logo
 

Kolesarjenje in Ruska dača

Današnjo zgodbo smo si sposodili od kolesarjev, ki nas že redno obiskujejo. Prenašajo vam odlične osebne izkušnje in priporočila, da njihovo pot s postankom na Ruski dači preizkusite tudi vi.

Iz središča Ljubljane je do Ruske dače po kolesarskih poteh do črnuškega mosta in nato skozi Spodnje in Srednje Gameljne do Zgornjih Gameljn le približno 12 km. Prava malenkost za resne kolesarje. Hkrati pa ravno pravšnja razdalja za osvežitev na Ruski dači, za okrepitev pred potjo ali zgolj naslednjo etapo, ki ste jo zasnovali dlje ali višje.

Na Ruski dači si najprej vzemite čas za čaj, kavo, dovolj tekočine, dobro tortico, ki vam bo dala energijo za nadaljevanje. V dobri družbi in prijetnem okolju bodo vaši rekreacijski rezultati še boljši. Navdušenim kolesarjem priporočamo zanimivo kolesarsko turo, poznano kot ‘Medvoški trikotnik’, ki jo lahko pričnete v Tacnu, le kakšne 3 km od Ruske dače.

Pot je izjemno zanimiva, teče po primestnih vasicah Ljubljane, ki se na eni strani ponosno ponašajo s podobo urbane arhitekture, a hkrati še vedno ohranjajo prepoznavnost podeželja ob prestolnici.

Če boste pot začeli prav v enem od kotov Medvoškega trikotnika, vas bo peljala takole: Tacen– Šmartno pod Šmarno goro–Skaručna–Vodice–Zapoge–Hraše–Valburga–Smlednik–Zbilje–Medvode– Verje–Pirniče–Vikrče, nato pa po Mednem, Gunceljski in Celovški cesti do Ljubljane. Vse skupaj se nabere med 25 do 30 km. Gre za srednje dolgo pot, speljano po asfaltnih cestah po pokrajini in naseljih pod Šmarno goro in pod njo. Tura je pretežno ravninska.

Ima nekaj blažjih vzponov in je orientacijsko zelo enostavna. Ob poti je poleg naše Ruske dače kar nekaj zanimivosti, vrednih ogleda. Najprej boste naleteli na cerkev v Šmartnem pod Šmarno goro, ki je bila prvič omenjena že leta 1296 in je razglašena za umetnostni spomenik. Tudi cerkev sv. Lucije v Skaručni bo pustila lep vtis, pa renesančni dvorec Valburga, ki mu domačini pravijo Lazarinijev grad, iz 17. stoletja, z 200-metrskim lipovim drevoredom in parkom.

Priljubljena izletniška točka je tudi Zbiljsko jezero z možnostmi dodatne rekreacije in osvežitve, v Spodnjih Pirničah si lahko ogledate rojstno hišo komandanta Franca Rozmana – Staneta, v Zavrhu pod Šmarno goro pa spomenik in muzej Jakoba Aljaža, drevored.

Nekaj prav posebnega ob tej poti je baročni dvorec Rocen ali Ruzing na vzpetini pod šmarnogorsko Grmado. V njem so danes upravni prostori policijske šole. V prvi polovici 16. stoletja so ga zgradili Lambergi, zatem so bili lastniki Gallensteini, Wernegkhi, Raspi, Mosconi, Schweigerji in Lazzariniji. V začetku 20. stoletja sta dvorec kupila ljubljanska veletrgovca Jelačin in Kraft.

Kdo ve, morebiti so bili s Francem Petričem, takratnim lastnikom Ruske dače, znanci ali celo prijatelji in občasno delili gostoljubje v njihovih imenitnih prostorih?

Leta 1930 sta ga prodala slovenski frančiškanski provinci Sv. Križa. Po drugi svetovni vojni je bil Rocen nacionaliziran. Na zunanjščini zgledno prenovljenega dvorca je še mogoče prepoznati elemente baročne arhitekture. Notranjost je žal že močno predelana. Svojevrsten šarm tej poti daje tudi reka Sava, ki v Tacnu poskrbi še za vznemirjenje ob pogledu na divje brzice kajakaške proge za tekme svetovnega pokala.

Priporočamo, da pri načrtovanju izleta uporabite eno od aplikacij za kolesarje, kot je na primer Bikemap ali spletno stran Gremo na pot. Lepota te ture pa je gotovo v tem, da Rusko dačo lahko obiščete na začetku poti in si zagotovite energijo za ves dan ali pa se po zaključeni poti pri nas nagradite s tortico in osvežilno pijačo. Pri nas smo navdušeni nad kolesarji, zato v kratkem napišemo še kaj o “Šmarnogorski turci”.

Knjižnica Ruske dače, čeprav majhna kot soba, zares izraža naš slogan; Ruska dača, vila tisočerih zgodb.