Ruska dača logo
 

Čudovito presenečenje pod tlakom

Pri odstranjevanju keramičnih tlakov v hodniku Ruske dače so delavci podjetja Gnom d.o.o., ki izvaja restavratorska dela v vili, pod plastjo ploščic 7. februarja 2019 odkrili …

… še eno plast keramičnih ploščic. Pod to se je skrivala …

… še tretja plast keramike.

Pod njo pa je na plano pogledalo neverjetno presenečenje: odlično ohranjen originalni tlak, po vsej verjetnosti prav iz časa, ko je Ruska dača v lasti Franca Petriča uradno postala vila. Gre za štiribarven brušen teraco z lepo oblikovanimi robovi in obrobami. Skupaj ga je kar več kot 22 kvadratnih metrov.

O najdbi smo nemudoma obvestili odgovorno konservatorko Zavoda za varstvo kulturne dediščine gospo Damjano Pediček Terseglav. Posvet z njo je bil kratek, odločitev pa lahka: takoj smo se dogovorili, da ohranimo in restavriramo originalni tlak, tako da bo tudi v tem delu Ruska dača dobila nazaj svojo podobo iz leta 1908.

Podeželska vila Ruska dača, ki stoji v Zgornjih Gameljnah, je kulturni spomenik. Temeljita prenova za katero skrbi novi lastnik, poteka že več kot eno leto. Vila bo tako v letu 2019 zaživela prenovljena v njeni najlepši podobi iz leta 1908. Novo odkriti originalni tlak bo še izboljšal kulturno in zgodovinsko doživetje obdobja ob prelomu stoletja, ki ga bo Ruska dača nudila obiskovalcem.

Ob vikendih dobrodošli v kavarni in ob sobotah na rednih vodenih ogledih

Kavarna Ruska dača je do 23. julija odprta vsako soboto in nedeljo med 10.00 in 18.00. Prisrčno dobrodošli v okolju, kjer se objemajo zgodovina, kultura in kulinarika.
Vsako soboto ob 11.00 pa vas prijazno vabimo tudi na vodene oglede vile Ruska dača. Po predhodnem naročilu pa tudi po dogovoru.