Ruska dača logo
 

Čudovito presenečenje pod tlakom

Pri odstranjevanju keramičnih tlakov v hodniku Ruske dače so delavci podjetja Gnom d.o.o., ki izvaja restavratorska dela v vili, pod plastjo ploščic 7. februarja 2019 odkrili …

… še eno plast keramičnih ploščic. Pod to se je skrivala …

… še tretja plast keramike.

Pod njo pa je na plano pogledalo neverjetno presenečenje: odlično ohranjen originalni tlak, po vsej verjetnosti prav iz časa, ko je Ruska dača v lasti Franca Petriča uradno postala vila. Gre za štiribarven brušen teraco z lepo oblikovanimi robovi in obrobami. Skupaj ga je kar več kot 22 kvadratnih metrov.

O najdbi smo nemudoma obvestili odgovorno konservatorko Zavoda za varstvo kulturne dediščine gospo Damjano Pediček Terseglav. Posvet z njo je bil kratek, odločitev pa lahka: takoj smo se dogovorili, da ohranimo in restavriramo originalni tlak, tako da bo tudi v tem delu Ruska dača dobila nazaj svojo podobo iz leta 1908.

Podeželska vila Ruska dača, ki stoji v Zgornjih Gameljnah, je kulturni spomenik. Temeljita prenova za katero skrbi novi lastnik, poteka že več kot eno leto. Vila bo tako v letu 2019 zaživela prenovljena v njeni najlepši podobi iz leta 1908. Novo odkriti originalni tlak bo še izboljšal kulturno in zgodovinsko doživetje obdobja ob prelomu stoletja, ki ga bo Ruska dača nudila obiskovalcem.