Ruska dača logo
 

Malo je stvari, ki jih ne bi spremenil…

Dr. Peter Čeferin o odvetništvu, pomembnih dogodkih življenja, razmerah v državi, o povezanosti z družino in še o mnogo čem

Da je dr. Peter Čeferin imeniten sogovornik, so se lahko prepričali obiskovalci kakšnih 100 pogovornih dogodkov, kjer je v zadnjem času gostoval. Tokrat smo ga kot prvega pogovornega gosta gostili v Ruski dači. Gre torej za zgodovinski dogodek v nizu večerov Pogovorne Ruske dače, ki jih bomo nadaljevali z nadvse zanimivimi gosti tudi v prihodnje.

Dr. Peter Čeferin je zabaven, če se le da in resen, ko na to nanese vsebina. Ostaja kritičen, vedno, ko to zahtevajo okoliščine, sproščen, ko gre za čas, ki je namenjen njemu. Bil je in je še vedno aktiven odvetnik v nekaj najbolj odmevnih primerih, najsi gre za zgodovinsko in množično obrambo kosovskih rudarjev 1989, ki jih je oblast obtožila rušenja državne ureditve ali za najbolj »zloglasne« primere iz slovenske sodne prakse. V 57 letih službovanja je doživel vse. Od prvega poraza, zaradi katerega se je skrušen in tresočih nog sesedel v svojem fiču, do odmevnih zmag. Da je stanje v družbi pri nas danes izven vseh civilizacijskih norm, je ocenil dogajanja v državi. Da je poklicna neodvisnost odvetnikov nujna za njihovo kakovostno delo, pravi. Saj le tako v postopkih, ki jih je ocenil kot spopad med enormno močno državo in izjemno šibkim posameznikom, odvetnik lahko kot »odbijač« opravi vse kar mora in tudi kar zmore za svojega klienta. Prav tako pa meni, da ugled odvetniškega poklica načenjajo tisti, ki odvetniško službo spreminjajo v lobiranje in interesno ravnanje.

Neodvisni mediji morajo biti psi čuvaji in varuhi demokracije, še pravi. Dodaja pa, da je stanje v naši državi danes bolj podobno groteski – strašljivi komičnosti, kot satiri. V tem kontekstu mu je blizu misel, da bomo pozabili grde besede sovražnikov, ne bomo pa pozabili molka prijateljev.

Digitalizacija mu ni neznanka, njegov mobilnik je pametne narave, je pa ostro proti preobrazbi sodniškega posla v e-sodnike, kar se ponekod že dogaja. Sodniki morajo namreč biti dobri ljudje, razgledani, življenjski, izkušeni, pogumni, meni dr. Čeferin. Ne pa delovati na temelju algoritmov.

Z družino ostajajo trdno povezani, četudi ne živijo vsi v Sloveniji. Veliko se pogovarjajo in tudi na nogometne tekme gredo občasno skupaj. Ostaja aktiven državljan ne le v družbenem pogledu, tudi sam je vsak dan fizično aktiven. In na vprašanje, kaj bi spremenil pri nas, če bi lahko, odgovarja: »Malo je stvari, ki jih ne bi spremenil«.

Malo je stvari, ki jih ne bi spremenil...
Pogovorna Ruska dača z gostom Petrom Čeferinom
Malo je stvari, ki jih ne bi spremenil...
Nepozaben, čudovit dan na Ruski dači z dvojim programom: Poklon slovenskim olimpijkam in Začinjeno Rusko dačo.