Ruska dača logo
Zgodbe

Kraljevski Rolls Royce

Vozilo za princeso

Leta 1971 je princesa Aleksandra, sestrična britanske kraljice Elizabete II., naročila limuzino za svojo službeno uporabo. Avto, ki ga je naročila, je bil vrhunec luksuznih vozil tistega časa in zadnja generacija klasičnih limuzin: Rolls Royce Phantom VI.

Kot članica kraljeve rodbine je namreč imela veliko častnih in delovnih zadolžitev. Bila je celo med najbolj aktivnimi in priljubljenimi, saj je do svoje upokojitve leta 2013 opravila po 120 obiskov letno. Tudi v tujini je pogosto zastopala kraljico Elizabeto, s katero si je po pisanju časnikov zelo blizu.

Le trije lastniki v 45 letih

Princesa Aleksandra je Rolls Royce uporabljala do leta 1996. Njeni vozniki so v tem času prevozili okrog 100.000 kilometrov – pravilo pri takih limuzinah je seveda, da lastnik nikoli ne sede za volan. Vozilo je bilo tedaj opisano kot »odlično vzdrževan Rolls Royce z enim lastnikom, ki so ga ves čas vozili profesionalni šoferji«. Naslednjih 20 let je bila limuzina redno in dobro vzdrževana, a le redko vožena: prevozila je le kakih 2000 km. Leta 2018 pa jo je drugi lastnik ponudil na dražbi v Goodwoodu, kraju, kjer ima Rolls Royce svojo novo tovarno in kjer se na bližnjem posestvu zvrsti nekaj ekskluzivnih avtomobilskih dogodkov na leto. Avto je bil povsem vozen; imel je originalne registrske tablice iz leta 1973 in pravkar opravljen tehnični pregled. Na tej dražbi ga je kupil lastnik Ruske dače.

Princesa Aleksandra in Ruska dača

Princesa Aleksandra se je zelo posvečala eni častni funkciji, ki jo je opravljala kar 40 let. Od leta 1964 do 2004 je bila rektorica Univerze Lancaster. Lastnik Ruske dače dr. Aleš Musar je študiral prav na tej univerzi in leta 2000 iz rok princese Aleksandre prejel svoj doktorat.

Ruska dača v Gameljnah je nenavadna primestna vila z začetka 20. stoletja in kulturni spomenik, katerega dveletna celovita obnova se bliža koncu. Še pred poletjem bo svojim gostom začela nuditi zanimiva doživetja in med njih spada tudi možnost vožnje z enkratno kraljevsko limuzino.

Kraljevski Rolls Royce

Z limuzino Rolls Royce Phantom VI., ki je bila narejena za britansko princeso Aleksandro, se lahko zapeljete po slovenskih cestah in tudi vi doživite kraljevsko vožnjo.