Ruska dača logo
 

Dan žena na Ruski dači

Dan pred dnevom žena, v soboto, 7. marca, ste vabljeni na prav posebno vodenje Ruske dače. Spoštovanje prazniku žensk smo dali s posebno predstavitvijo vplivne ženske ruske preteklosti, carice Katarine Velike. Vodenje bo ob 10., 11. in 13h. Priporočamo, da se nanj prijavite preko spletnega obrazca.

Katarina, po rodu Nemka, je bila poročena z ruskim prestolonaslednikom Petrom III. A je vladal le kratek čas. Katarina je namreč svojega moža z dvornim udarom spravila s prestola in prevzela oblast. Po prihodu v Rusijo se je takoj naučila ruski jezik. Ustanovila je Rusko nacionalno knjižnico, saj je bila s knjigami tesno povezana. Tudi začetek njene vladavine je obeležila knjiga. Pod vplivom francoskih razsvetljenskih filozofov, s katerimi si je dopisovala, se je odločila reformirati celotno zakonodajo. Ustanovila je zakonodajno komisijo, za katero je sama napisala natančna navodila za delo. Katarina je rokopis pisala v francoščini, knjiga pa je bila najprej objavljena v ruščini in nemščini. Nato je sledil prevod v francoščino, za katerega pa niso uporabili njenega rokopisa, temveč nemški tekst. Francosko izdajo iz leta 1769, ki je bila v Franciji prepovedana kot preveč liberalna, imamo v knjižnici Ruske dače in si jo obiskovalci lahko ogledajo.

Katarina Velika je slavna zaradi marsičesa; bila je razsvetljena reformatorka, spodbujala je znanost in umetnost. Rusijo je razširila proti jugu do Črnega morja in Kavkaza. Njeno slavo žal kazijo očitki o številnih ljubimcih. Med najbolj znanimi sta dva Grigorija: Orlov, ki ji je pomagal na prestol, in Potemkin, ki je vodil vojske na jug do osvojitve Krimskega polotoka. Potemkina večina pozna po znamenitih potemkinovih vaseh, s katerimi je spretno olepšal realnost. Zgodba o teh vaseh je nastala po osvojitvi Krima, ko je organiziral obisk carice, dvora in gostov na novo osvojena ozemlja na jugu. Želel je, da dobijo dober vtis o pokrajini, ki je bila v resnici precej redko naseljena. Ob Črnem morju je dal sezidati trdnjave in pristanišče Herson je postalo sedež novozgrajene črnomorske flote.

Obiskovalce Ruske dače v soboto, 7. marca, čaka prav posebno presenečenje.

Prvič bomo predstavili originalno pismo z lastnoročnim podpisom carice Katarine Velike, ki ga je leta 1790 poslala Potemkinu prav v zvezi s pristaniščem Herson.

V Ruski dači v Zg. Gameljnah smo 8. februar, kulturni praznik, praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi.