Ruska dača logo
 

Kulturni praznik v vili Ruska dača

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bomo slovenski kulturni praznik 8. februarja praznovali z dnevom odprtih vrat in brezplačnimi ogledi. Pripravili smo posebne zgodbe iz knjižnice Ruske dače, ki bodo obiskovalce pripeljale prav do našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

V knjižnici Ruske dače si boste lahko ogledali portret pesnika Nikolasa Lenaua, Prešernovega sodobnika, ki je umrl le leto dni za Prešernom. Pesnil je v nemščini. Za časa življenja so ga slavili kot velikega pesnika, danes pa ga štejejo za prvega pesnika avstrijske romantike. Svoje rokopise je zapustil grofu Antonu Aleksandru Auerspergu iz rodbine Turjaških. Ta jih je kmalu izdal kot zbrana dela.

Grof Auersperg je bil Prešernov prijatelj; Prešeren je prepesnil njegovo pesem Venezianer Trias in jo ironično poimenoval Tri želje Anastazija Zelenca.  V knjižnici Auerspergovega gradu Šrajbarski Turn sta skupaj odkrivala Valvasorjevo Slavo Vojvodine Kranjske, kjer je Prešeren našel zgodbo in navdih za Povodnega moža, Auersperg pa za pesnitev Strombraut, Rečna nevesta. Grof Auersperg je bil tudi sam priznan pesnik, ki je pesmi v nemškem jeziku objavljal pod psevdonimom Anastasius Grün. Obiskovalci Ruske dače si boste v knjižnici lahko ogledali prvo izdajo njegovih pesmi iz leta 1837.

Obiskovalcem bomo ta dan pokazali še eno prav posebno izdajo Prešernovih pesmi, ki jih je izbrala in v nemščino prepesnila Lili Novy. Knjiga je izšla v le 200 izvodih leta 1936. Naša iz Ruske dače ima številko 118. Dodano vrednost ji daje izvrsten portret Prešerna, grafika Božidarja Jakca, odtisnjena za vsako knjigo posebej in prav tako oštevilčena s številko 118.

Za podrobnosti teh zgodb bo treba na ogled Ruske dače. Načrtujemo jih 8. februarja ob 10., 10.30, 11., 12. in 13. uri. Vse skupine navedenih vodenih ogledov so že zasedene, zato vas toplo vabimo na redni voden ogled Ruske dače vsako soboto ob 11. in 12. uri. V kulturni utrip bomo tokrat prvič vključili tudi novi paviljon, ki tudi skriva kar nekaj zanimivih zgodb.

Zaokrožite zgodovinski sprehod skozi čas pred več kot sto leti z vznemirljivo pogostitvijo.

Ob vikendih dobrodošli v kavarni in ob sobotah na rednih vodenih ogledih

Kavarna Ruska dača je do 23. julija odprta vsako soboto in nedeljo med 10.00 in 18.00. Prisrčno dobrodošli v okolju, kjer se objemajo zgodovina, kultura in kulinarika.
Vsako soboto ob 11.00 pa vas prijazno vabimo tudi na vodene oglede vile Ruska dača. Po predhodnem naročilu pa tudi po dogovoru.