Ruska dača logo
 

Kdo neki je Franc Petrič

Ko sapo vzame kraljevska limuzina

Gostje hotela Rikli Balance na Bledu so 18. aprila imeli kaj videti. Pred hotel se je natanko ob 19. uri pripeljala čudovita črna limuzina, ki je kar ni in ni hotelo biti konec. S svojimi dobrimi šestimi metri dolžine, je lepotec skoraj presegel širino vhoda v hotel. Moški poznavalci so se mu, seveda šele, ko so prišli do sape, kar spoštljivo priklonili ob spoznanju, da gre za znamenito, luksuzno znamko Rolls Royce. Tisti bolj razgledani pa so k temu poznavalsko dodali še model Phantom VI. Dame so si z večjim zanimanjem ogledovale postavnega voznika, mladega sovoznika in na zadnjem sedežu z nasmehom in v pozdrav mahajočega potnika.

Odet v frak in z belimi rokavicami, je galantno izstopil na prav zanj pogrnjeno preprogo in občudovalce prijazno pozdravil. Da je Franc Petrič, je povedal, veletrgovec iz Zgornjih Gameljn Pivovarski posrednik in posestnik ter se zahvalil za tako številčno dobrodošlico. V današnji čas je stopil iz leta 1908 in pred vhodom v hotel na kratko natresel radovednim gostom svojo zgodbo. Primestna vila Ruska dača v Zgornjih Gameljnah je njegovo domovanje. Prostor za kulturna, kulinarična in družabna doživetja. Avto pa, da je pripadal britanski princesi Aleksandri, sestrični kraljice Elizabete II, s katero sta zelo dobri prijateljici. Prav z veseljem ga ponudi tudi v najem za posebne priložnosti. Ali pa kar tako – za doživetje, je še dodal. Franc Petrič je res pravi pripovedovalec zgodb.

Ni jih zmanjkalo tisti večer. Morebiti tudi zato, ker so besede tekle ob mehurčkih penine, ki so jo v Ljubljani točili prav tistega leta 1908, ko so s slavnostnim banketom praznovali 60-letnico vladanja cesarja Franca Jožefa.

Gostje so se na koncu vendarle šepetaje spraševali, od kod neki se je Franc Petrič iz leta 1908 znašel tako čil, zdrav, zgovoren in v tako dobri kondiciji v letu 2019? Odgovor vedo samo tisti, ki so ga dobro pogledali in mu segli v roko.

Franca Petriča, zgodovinsko resnično osebo iz Zgornjih Gameljn čudovito in pristno pooseblja nihče drug – kot Jernej Kuntner. Povsem nova umetniška vloga – povsem nova zgodba doživetij. Ruska dača.