Ruska dača logo
 

Zaključek obnove zunanjosti Ruske dače

Lastnik vile Ruska dača v Zgornjih Gameljnah Aleš Musar, je 25. oktobra 2018 ob proslavitvi zaključka obnove zunanjosti Ruske dače nagovoril povabljence z besedami. ‘Po letu in pol priprav, sondiranj in skrbnega dela restavratorjev je zunanjost Ruske dače spet taka, kot je bila leta 1908, ko jo je ljubljanski trgovec Franci Petrič iz podeželske hiške preuredil v tako markantno primestno rezidenco, da si je celo v zemljiški knjigi prislužila uradni naziv vila.

Prenova poteka v odličnem sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Pogost problem prenove kulturnih spomenikov je, da so usmerjeni k obnovi spomenika kot nepremičnine. Napolnitev obnovljenega kulturnega spomenika z vsebinami, ki se smiselno vežejo na obdobje, lokacijo in njegove nekdanje prebivalce, pa mu šele lahko vdahne novo življenje.

Ruska dača bo po zaključku celotne prenove resnično prostor z zgodbami, kot smo jo poimenovali. Že sama stavba ima svoje skrivnosti, ki jih bomo razkrivali obiskovalcem. Usoda Franca Petriča, ki je bil pred prvo svetovno vojno kar znamenita osebnost ljubljanskega družabnega življenja, je prav posebna in ima žal tragičen konec.

Zgodbe v Ruski dači bodo pripovedovali tudi predmeti, ki bodo tam v vsakdanji uporabi. Izbiramo jih skrbno. Navezujejo se na najbolj bleščeče obdobje Ruske dače. Na njeno posebno povezavo z rusko kulturo ter na ožje ljubljansko in širše slovensko okolje.

Zgodovinska, kulturna in kulinarična doživetja, ki jih bo ponujala Ruska dača, bomo nadgrajevali tudi z razvojem svoje blagovne znamke Ruska dača. Ponujala bo vrsto izdelkov, vezanih na vsebine, ki jih bo vila ponujala. Prvega izmed teh smo predstavili ob zaključku obnove zunanjosti. Vsak gost je tako lahko domov odnesel poseben kozarec za penino Ruska dača.