Ruska dača logo
 

Kraljevski Rolls Royce

Vozilo za princeso

Kraljevski Rolls Royce je leta 1971 princesa Aleksandra, sestrična britanske kraljice Elizabete II., naročila kot limuzino za svojo službeno uporabo. Avto je bil vrhunec luksuznih vozil tistega časa in zadnja generacija klasičnih limuzin: Rolls Royce Phantom VI.

Kot članica kraljeve rodbine je namreč imela veliko častnih in delovnih zadolžitev. Bila je celo med najbolj aktivnimi in priljubljenimi, saj je do svoje upokojitve leta 2013 opravila po 120 obiskov letno. Tudi v tujini je pogosto zastopala kraljico Elizabeto, s katero si je po pisanju časnikov zelo blizu.

Le trije lastniki v 45 letih

Princesa Aleksandra je Rolls Royce uporabljala do leta 1996. Njeni vozniki so v tem času prevozili okrog 100.000 kilometrov – pravilo pri takih limuzinah je seveda, da lastnik nikoli ne sede za volan. Vozilo je bilo tedaj opisano kot »odlično vzdrževan Rolls Royce z enim lastnikom, ki so ga ves čas vozili profesionalni šoferji«. Naslednjih 20 let je bila limuzina redno in dobro vzdrževana, a le redko vožena: prevozila je le kakih 2000 km. Leta 2018 pa jo je drugi lastnik ponudil na dražbi v Goodwoodu, kraju, kjer ima Rolls Royce svojo novo tovarno in kjer se na bližnjem posestvu zvrsti nekaj ekskluzivnih avtomobilskih dogodkov na leto. Avto je bil povsem vozen; imel je originalne registrske tablice iz leta 1973 in pravkar opravljen tehnični pregled. Na tej dražbi ga je kupil lastnik Ruske dače.

Princesa Aleksandra in Ruska dača

Princesa Aleksandra se je zelo posvečala eni častni funkciji, ki jo je opravljala kar 40 let. Od leta 1964 do 2004 je bila rektorica Univerze Lancaster. Lastnik Ruske dače dr. Aleš Musar je študiral prav na tej univerzi in leta 2000 iz rok princese Aleksandre prejel svoj doktorat.

Ruska dača je vila tisočerih zgodb in doživetij, med njimi pa možnost vožnje z enkratno kraljevsko limuzino sodi med najbolj vznemirljiva.

Rolls Royce ni le avtomobil, ampak institucija na kolesih, kot so leta 2018 zapisali ob 50-letnici izdelave prvega Phantom VI.

Ob vikendih dobrodošli v kavarni in ob sobotah na rednih vodenih ogledih

Kavarna Ruska dača je do 23. julija odprta vsako soboto in nedeljo med 10.00 in 18.00. Prisrčno dobrodošli v okolju, kjer se objemajo zgodovina, kultura in kulinarika.
Vsako soboto ob 11.00 pa vas prijazno vabimo tudi na vodene oglede vile Ruska dača. Po predhodnem naročilu pa tudi po dogovoru.