Ruska dača logo
 

Ruski, angleški ali francoski čaj?

Da ne bo krivice in zamere med pivci kave, ki smo jim v prejšnji zgodbi ponudili v branje zgodovinske okvire »kofetkanja« Slovencev, in pivci čaja, se tokrat z enako strastjo in pozornostjo posvetimo slednjim.

Danes je čaj, takoj za vodo, najbolj priljubljena brezalkoholna pijača na svetu. In zanimivo je, da je bil prav začetek 20. stoletja, ki mu v Ruski dači zaradi takratnega lastnika Franca Petriča namenjamo vso pozornost, čas, ko je bila navada pitja čaja pri slovenskih meščanih v krepkem porastu. Enega od vrhuncev je potem dosegla v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Čajanke so postale priljubljene oblike družabnega življenja in tudi prostor oblikovanja narodne zavednosti.

Sicer naj bi bilo pitje čaja dobro z več zornih kotov. Še posebej bo to zanimivo za dame. Pravijo, da nas čaj naredi lepše, saj nekatere druge pijače »črpajo« vodo iz telesa, čaj pa poskrbi, da je naše telo hidrirano. Antioksidanti iz čaja nas varujejo pred prostimi radikali, ki med drugim povzročajo gube.

Čaj naj bi pomagal tudi preprečiti akne in nas varuje pred slabimi vplivi UV sevanja. Koža je bolj odporna, zdrava in mladostna. Čaj ni koristen le za jutranjo zbistritev možganov, ampak hkrati deluje pomirjujoče in zmanjšuje stres. Čaj pijemo počasi, uživamo v vsakem trenutku in ga srkamo popolnoma umirjeni.

Čaj so sicer odkrili na Kitajskem, legenda pravi, da povsem po naključju. A prva pošiljka z jadrnicami je v Evropo prispela 1610 z Japonske v Amsterdam. Od takrat dalje so bili Nizozemci več kot 50 let edini uvozniki čaja in so z njim oskrbovali vso Evropo. Leta 1669 so se tega posla lotili Angleži. Ustanovili so družbo East India Company, ki je imela monopol za uvoz čaja vse do leta 1833.

Uradno so čas za čaj uvedli že leta 1662 na dvoru angleškega kralja Karla II. Še danes pitje čaja velja za zelo britansko tradicijo, četudi z generacijami počasi izginja. Med mladimi je namreč mnogo bolj priljubljena kava. A kljub vsemu je »angleški« čaj, takšen z mlekom in sladkorjem, že več kot štiri stoletja ena najbolj priljubljenih otoških pijač. Britanci imajo sedem različnih priložnosti za čaj.

Zgodnji jutranji čaj, čaj ob enajstih, čaj ob kosilu, popoldanski čaj, čaj ob petih, ta je eden najbolj značilnih britanskih ritualov, pa večerni čaj in čaj pred spanjem. V že skoraj pozabljeni preteklosti so velika podjetja najemala ženske, da so zaposlenim med delovnikom postregle s čajem. Postale so znane kot »tea ladies«, čajne dame. Teh že dolgo ni več, po šolah pa še vedno tako rečejo ženskam, ki pomagajo pri šolskem kosilu.

Čaj je nekdaj prihajal v Evropo tudi po kopnem. Sredi 17. stoletja je karavana iz Mongolije prinesla 200 paketov čaja kot rojstnodnevno darilo za Mihaela I., prvega carja dinastije Romanov. Karavane so potovale iz Pekinga po puščavi Gobi, prek Sibirije, mimo Bajkalskega jezera vse do Volge.

Še v 19. stoletju je veljalo, da ima »ruski« čaj, dostavljen s pomočjo karavan, boljši okus kot čaj, ki so ga pripeljali z ladjami, na katerih je bil čaj shranjen v zatohlih, vlažnih in s katranom prepojenih shrambah. Slovenci ob besedi čaj še vedno pogosto pomislimo najprej prav na tega. Na ruski čaj. Verjetno gre poleg dobrega glasu to pripisati zgodovinskim, trgovskim dejstvom ali pa gre morebiti celo za slovansko povezanost.

Mnogi Rusi pravijo, da imajo Rusi čaj raje kot vodko. Pijejo ga z limono, z mlekom in celo z marmelado. Pijejo ga vsak dan, po ves dan, na vsakem mestu in ob vsaki priložnosti. Rusi pijejo čaj kadarkoli. Čaj ob zajtrku je v Rusiji še zmeraj bolj priljubljen kot kava. Po kosilu pijejo čaj ob sladici. Ko Rusi nekoga čakajo v lokalu, si prav tako naročijo skodelico čaja. Pri tem prosijo, da jim čajnik večkrat napolnijo z vrelo vodo, da bi iz lističev izvlekli kar največ.

Ne glede na tradicijo in nacionalno uveljavitev čajev pa ostaja nesporno dejstvo, da je francoska čajna hiša Dammann Fréres najstarejša v Evropi. Njihov začetek sega v leto 1692, ko je francoski kralj Ludvik XIV. s kraljevskim odlokom podelil gospodu Dammannu izključno pravico za prodajo čajev v Franciji.

Skozi stoletja je družina utrjevala trgovske odnose z dobavitelji čaja po vsem svetu in pisala največja poglavja razvoja francoskih čajev. Podjetje je bogatilo ponudbo raznovrstnih čajev, pri tem pa vseskozi ohranjalo strast do najbolj očarljivih in privlačnih lastnosti čaja.

Dammann Fréres je še danes vodilni svetovni ponudnik čajev, ki deluje v 62 državah sveta in s svojo bogato paleto okusov zadovoljuje tudi najbolj zahtevne poznavalce čajev.

In prav s temi imenitnimi čaji najstarejše evropske hiše čajev Dammann Fréres vam bomo postregli, ko boste obiskali kavarno Ruska dača. Uživali boste v raznovrstnih okusih, blagih ali bolj intenzivnih, od sadnih, jasminovih pa tistih, kjer je čutiti bergamotko, temnih ali nežnih barv.

Postregli vam ga bomo v pravem porcelanu ugledne danske manufakture porcelana Royal Copenhagen, ustanovljene že leta 1775, in tudi v porcelanu Dammann. Tako se boste lahko povsem sproščeno prepustili potovanju v času in dogodkih, ki so ga zaznamovali.

Ali pa boste preprosto – samo uživali.

Tokrat vam razkrivamo kavarniške navade in razvade Ljubljančanov pred 1. svetovno vojno, ko je bila Ljubljana ena od prestolnic avstro-ogrske monarhije.

Ob vikendih dobrodošli v kavarni in ob sobotah na rednih vodenih ogledih

Kavarna Ruska dača je do 23. julija odprta vsako soboto in nedeljo med 10.00 in 18.00. Prisrčno dobrodošli v okolju, kjer se objemajo zgodovina, kultura in kulinarika.
Vsako soboto ob 11.00 pa vas prijazno vabimo tudi na vodene oglede vile Ruska dača. Po predhodnem naročilu pa tudi po dogovoru.