Ruska dača logo
 

Kava ali čaj v izbranem porcelanu

Četudi prave zime letos pri nas sploh ni bilo in nam je del pomladi ukradel virus, vsi težko čakamo čas, ko bomo spet bolj sproščeno zahajali v naravo in se svobodno ter v prijazni družbi predajali soncu. Pomlad na Ruski dači je čarobna, zato močno upamo, da jo bomo od maja dalje »polnokrvno« ujeli skupaj z vami.

Ko je toplo, zaživi naš letni vrt, ki je prostor za odklop od mestnega vrveža in prepogosto hudega tempa življenja. Poleg tega posestvo Ruske dače kot meja krasi potok Gameljščica, ki daje obisku dače prav poseben šarm. Voda ima na človeka res izjemen vpliv, nas pritegne, pomiri. Zapelje nas, da zremo vanjo in jo občudujemo.

Primestna lega vile Ruska dača, ravno prav oddaljena od mestnega središča in ravno prav blizu Šmarne gore, Rašice, kolesarskih in pohodniških poti, pokaže spomladi vse svoje prednosti, praktičnost in lepoto. Je odlična lokacija za počitek na rekreativni poti ljubiteljev kolesarjenja, izletnikov ali mimoidočih.

Zgodbe Ruske dače se dotikajo vseh letnih časov, dni, noči, vsakršnega vremena, ur … Naše zgodbe so pristne, ne glede na okoliščine. Kot bi se dogajale pred sto in več leti. Resnično se trudimo, da sledimo obdobju, ko je bila vila v letih od 1908 do 1915 v lasti družine Petrič. To je bil čas elegance, ki se je v premožnih družinah kazala tudi pri pogrinjanju mize. Celo znanstveno je ugotovljeno, da pijače in jedi bolj teknejo z izbranega porcelana.

Prepričani smo, da je bila gospodarica hiše, gospa Marija Petrič, skrbna tudi, ko je opremljala Rusko dačo. Zato boste v naši vili našli porcelan, kakršnega so ga že leta 1908 prodajali v trgovinah in bi ga torej gospa Petrič lahko takrat kupila. In gotovo bi ga kupila z veseljem. Pa ga nimamo le za okras, pri nas boste kavo ali čaj na vrtu ali v paviljonu spili iz takratnemu času primernega izbranega porcelana.

Porcelan na Ruski dači je znamke Royal Copenhagen. To je ugledna danska manufaktura porcelana, ki je bila ustanovljena že leta 1775 pod zaščito danske kraljice. Prvi izdelani kosi so bili prav jedilni servisi za kraljevo družino. Manufakture porcelana po Evropi so namreč v 18. stoletju razbile monopol uvoza s Kitajske. Vsak dvor je takrat želel imeti svojo linijo in skrivnost izdelave pravega porcelana je bila ljubosumno čuvana. Leta 1790 so Danci predstavili še danes znani jedilni servis Flora Danica, ki je bil izdelan za rusko carico Katarino Veliko, o kateri smo v naših zgodbah že govorili. Že pred tem pa so na porcelan ročno slikali dva vzorca v modri barvi. Prvi je bil Musselmalet, imenovan po školjkah. Drugi je bil Modra roža, ki je bil v proizvodnji od leta 1779, in prav tega imamo v Ruski dači za naše obiskovalce. Prepoznali ga boste po značilni tovarniški znamki, po treh valovitih črtah, ki simbolizirajo tri danske pomorske ožine (Storebælt, Lillebælt in Øresund).

Skozi našo galerijo slik vas z največjim veseljem, za začetek le virtualno, povabimo na naš letni vrt. Gostje na sončni terasi lahko posedite, si privoščite kavo ali čaj in še kaj več, se srečate s prijatelji in poklepetate ali pa si oddahnete na kolesarski poti. Cesta skozi Gameljne je namreč zelo priljubljena rekreacijska pot med Rašico in Šmarno goro.

Če si Ruske dače do sedaj še niste ogledali v živo, bo takoj, ko odženemo virus, priložnost za vodeni ogled, pa tudi za kakšen drug priboljšek, ki je prav tako skrbno izbran in seveda postrežen na pravem porcelanu.

O kulinaričnih specialitetah pa v prihodnje, tudi te imajo čisto svoje zgodbe.

Ruska dača hrani tudi nekaj spominov na zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in njegovo tragično vladavino.