Ruska dača logo
 

Za port si je treba vzeti čas

Port – posebno vino, ki izvira iz doline reke Douro na Portugalskem. Port – popoln zaključek večerje, še posebej v kombinaciji z izbranimi siri. Port – pijača, ki jo spremlja vrsta pravil starodavne tradicije, ki bi jih moral spoštovati vsak pravi gospod.

O vas ne govori samo vaša izbira pijače, ampak tudi način, kako jo pijete. 
Kako se  port podaja?

Tradicija narekuje, da je treba dekanter (karafo) postaviti na mizo desno od gostitelja ali gostiteljice. Nato ga podaja okoli mize podajamo levo v smeri urinega kazalca, dokler ne počiva na svoje začetno mesto. Portsko vino se nikoli ne podaja čez mizo – vedno le na levo stran.

Zakaj se port vedno podaja le v levo?

Obstaja več teorij, zakaj je to tako. Zgodovinsko gledano naj bi bila roka v kateri so vihteli meč, prosta in vsak trenutek pripravljena na mečevanje. Nekateri menijo, da se vzrok skriva v pravilu angleške kraljeve mornarice »port to port«.  Beseda port v angleščini namreč pomeni levo stran ladje. Drugi verjamejo, da je pravi razlog, da se zagotovi, da je portovec pošteno razdeljen med vse udeležence obreda. Morda pa je ta tradicija preprosto nastala zato, ker je večina ljudi desničarjev.

Bi morali portu pustiti, da diha?

Da, portsko vino mora dihati. Če je steklenica stara manj kot 40 let, mora stati pokončno od 10 do 15 minut. Če je starejša, pa do 30 minut. Če je port star manj kot 40 let, ga je treba dekantirati od 2 do 3 ure pred pitjem. Če je starejši, ga je bolje dekantirati le od 30 minut do ene ure prej.

Zakaj port dekantiramo?

Razlog je preprost: odstraniti  moramo usedlino, ker je lahko zrnasta in precej neprijetnega okusa. Usedlina so v bistvu odmrle celice kvasovk, v vintage portu pa se lahko naberejo tudi delci grozdnih kož, semen in stebel.

Kaj pa, če se dekanter med podajanjem v krogu ustavi?

Ustavljanje dekanterja med podajanjem velja za izjemno neolikano! Ampak pravi gospodje v takem trenutku namesto neprimernih pripomb raje vprašajo: “Ali poznate škofa v Norwichu?” To namreč diskretno pomeni, da naj se podajanje porta okoli mize nadaljuje.

Seveda se za tem skriva zanimiva in nenavadna zgodba, ki pravi, da je škof Bathurst iz Norwicha v starosti 93 let razvil nagnjenost k temu, da je nehote zaviral dekanterjevo potovanje, tako da je zaspal za mizo. Tako je za vse čase postal simbol počasnega podajanja porta.

Portsko vino, portovec ali port izvira iz Portugalske. Ime je dobil po mestu Porto ob reki Douro in ima zaščiteno geografsko poreklo. Port je večinoma rdeče sladko vino z alkoholno stopnjo okrog 20 %.