Ruska dača logo
 

Samovar

V jesensko-zimskih popoldnevih in večerih je gotovo čaj tista pijača, ki nam pomaga, da se umirimo po vznemirjenjih vsakdana. In Rusi imajo prav za pripravo čaja tradicionalen, skoraj slavnosten obred. Čaj je namreč v Rusiji precej bolj priljubljen kot kava. Pa ne samo obred, v Rusiji imajo za pripravo čaja tudi prav posebno posodo, samovar.

Ruska beseda “samovar” nima prevoda in je sprejeta v skoraj vseh jezikih sveta. Pojmov in definicij zanjo je sicer veliko, prevoda pa ni: beseda se v vseh jezik izgovarja enako. In to je izziv. Prek tristo let si namreč neslovanski narodi lomijo jezik, ko poskušajo besedo samovar izgovoriti pravilno. Pa to ni edini izziv. Poleg izgovarjave za tujce ostaja izziv tudi razumevanje kaj sploh je samovar, ne da bi ga videli.

Slovenci si lahko predstavljamo, da ime izvira iz besedne zveze “sam vari”, torej kuha sam. A to ne pomeni, da je samovar preprosto le čajnik, v katerem zavremo vodo. Samovar je zelo živa ruska inačica čajnika z dušo! Samovar je kot star prijatelj, velik, okrogel, debelušen, ki okrog sebe zbira vso družino in prijatelje. V njem nastaja čaj z neponovljivim okusom, s posebno aromo ruske izvirnosti, ki ga povežemo z okroglim pecivom, z okusnimi medenjaki ali palačinkami.

V kavarni Ruske dače imamo lep primer medeninastega samovarja, ki izvira iz zadnjih desetletij carske vladavine v Rusiji, kar se lepo vidi po vtisnjenih medaljah s podobo carja Nikolaja, ki jih je proizvajalec iz mesta Tula dobil na mednarodnih razstavah. V spodnjem delu je prostor za gorilnik, skozi samovar gre neke vrste dimnik, okrog katerega je posoda za vročo vodo. Na vrhu dimnika je pa prostor za čajnik. Tradicionalno se namreč pripravi »zavarka«, zelo koncentriran čaj, ki ga potem redčijo z vrelo vodo iz samovarja. Postopek priprave ruskega čaja je po tradiciji dolg, vendar slavnosten. “Gnati čaj”, kar pomeni piti eno skodelico čaja za drugo, je zanimivo, veselo početje, ki ustvarja občutek prijateljske harmonije. Če pa ste se v Rusiji sprli s sosedi, bo vabilo na skodelico čaja stopilo še tako ledene odnose in ogrelo sosedsko srce.

Ceremonija pitja čaja v Rusiji poskuša doseči združevanje, povezovanje, razkrivanje vsakega posameznika pred družbo, družino, prijatelji, ob sproščenem druženju. Pitje čaja je dobra osnova za odkrit in intimen pogovor, v Rusiji ali pri nas.

V teh dneh smo sicer omejeni le na krog najožje družine. A tudi to pride prav, da se v miru zberemo pri takšnem obredu in za trenutek odmislimo težave vsakdanjika. Tudi pandemija bo minila, tačas pa si le privoščimo kakšne mirne trenutke. S čajem, zakaj pa ne?

Kakšno družino lahko morda tudi v teh zimskih dneh povabimo na čaj na Rusko dačo. Poglejte na spletno stran med našo ponudbo, tam bo pisalo, kdaj so možni obiski.

V Ruski dači imamo še več lepih samovarjev. Vsak je zgodba zase in deluje kot dragocen kos umetnosti. Ob posebnih priložnostih postrežemo gostom tudi na ta način. Sicer pa spoštujemo slovensko individualnost in navade, zato boste čaje pri nas lahko izbirali po lastnem okusu, tudi s skrbno izbranim porcelanom, ponujene z vso skrbnostjo in željo po prijetnem počutju.

Prihodnje leto pa bo morda priložnost za kak čaj tudi v Rusiji, ko bomo spet lahko potovali. Zato je pomembno, da veste, če vas povabijo v ruski dom na čaj, vabila ne zavračajte. Ravno pri samovarju, med gostoljubnim pogovorom in v domačem udobju, boste bolje spoznali “skrivnostno rusko dušo” kot ob kozarčku vodke.

Vila Ruska dača vas vrne v obdobje ljubljanske elegance in v čas, ko je bila od leta 1908 do 1915 v lasti premožne meščanske družine Petrič.