Ruska dača logo

Vila

V luči vseslovenskega prizadevanja za boj proti širitvi virusa v Ruski dači v času trajanja izrednih ukrepov ne bomo imeli rednih ali individualnih ogledov.
Veselimo se že časa, ko vas bomo lahko ponovno gostili brez omejitev in skrbi za naše skupno zdravje.
Do takrat vam bomo predstavili številne zanimive zgodbe, ki jih skriva Ruska dača. Prisrčno vabljeni k prebiranju.
Za vse informacije se obrnite na info@ruska-daca.si.

Ruska dača v Zgornjih Gameljnah, je bila leta 2011 z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik. Od konca leta 2016 je v lasti podjetja Ruska dača d.o.o., ki je takoj pričelo s prenovo pod budnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prenova zunanjosti je bila zaključena oktobra 2018. Po več kot dveh letih je svojo podobo dobila tudi skrbno opremljena notranjost vile, ki je voljo za vodene oglede vsako soboto ob 11. in 12. uri.

Več kot desetletje zapuščena in propadajoča lepotica je dobila nazaj podobo, v kateri je sijala leta 1908. Tako se vila danes kaže v barvah, ki jih je ponosno razkazovala pred prvo svetovno vojno. Prenova je potekala skladno s konzervatorskim načrtom. Vsak kos lesa so restavratorji vzeli v roke in skrbno ocenili, ali ga je mogoče obnoviti ali je potrebno izdelati repliko. Obnovljeni so vsi vitraži, posebne notranje poslikave sten v posameznih sobah, obnovljen je lesen strop in vsi tlaki. V pritličju je ohranjen tudi štiribarvni brušeni terazzo. Pri opremljanju smo pazili tudi na najmanjši detajl. Vsak kos pohištva, vsaka slika, vsaka skodelica, vaza, knjiga, lestenec, stenske luči – vse je bilo skrbno izbrano in sega v čas med prelomom stoletja in prvo svetovno vojno. Vila Ruska dača prinaša izjemno obogatitev turistične, kulturne, kulinarične in doživljajske ponudbe ne le Gameljnam in Ljubljani, ampak vsej Sloveniji. Gostje ste prijazno vabljeni na redne, vodene oglede hiše vsako soboto ob 11. in 12. uri. Vila bo ponujala različne dogodke in doživetja; že letos pozno jeseni večje, prijetno, zanimivo in bogato presenečenje. Spomladi bo odprt tudi letni vrt s kavarno. Vabimo vas, da se prijavite tudi na naše e-novice, kjer vas bomo redno in z veseljem obveščali o vseh dogodkih, novostih in vas zagotovo večkrat tudi prijetno presenetili.

Z Rusko dačo ustvarjamo zgodbe

Za port si je treba vzeti čas

Port je vino, za katerega obstaja vrsta pravil in tradicije, ki bi jih moral poznati in spoštovati vsak pravi gospod. Ker o vas ne govori samo vaša izbira pijače, ampak tudi način, kako jo pijete.

Preberite več

Kraljevski Rolls Royce

Leta 1971 je princesa Aleksandra, sestrična britanske kraljice Elizabete II., naročila limuzino za svojo službeno uporabo; Rolls Royce Phantom VI.

Preberite več

Prenova Ruske dače

Ruska dača je podeželska vila v Zgornjih Gameljnah je zadnja desetletja propadala. Kot kulturni spomenik, jo je novi lastnik popolnoma prenovil. Vsako soboto si jo lahko ob 11.00 in 12..00 tudi ogledate.

Preberite več
Novice