Ruska dača logo
 

Vila

Ruska dača v Zgornjih Gameljnah je bila leta 2011 z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik. Od konca leta 2016 je v lasti podjetja Ruska dača d.o.o., ki je takoj pričelo s prenovo pod budnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prenova zunanjosti je bila zaključena oktobra 2018. Po več kot dveh letih je svojo podobo dobila tudi skrbno opremljena notranjost vile, ki je na voljo za vodene oglede.

Več kot desetletje zapuščena in propadajoča lepotica je dobila nazaj podobo, v kateri je sijala leta 1908. Tako se vila danes kaže v barvah, ki jih je ponosno razkazovala pred prvo svetovno vojno. Prenova je potekala skladno s konzervatorskim načrtom. Vsak kos lesa so restavratorji vzeli v roke in skrbno ocenili, ali ga je mogoče obnoviti ali je potrebno izdelati repliko. Obnovljeni so vsi vitraži, posebne notranje poslikave sten v posameznih sobah, obnovljen je lesen strop in vsi tlaki. V pritličju je ohranjen tudi štiribarvni brušeni terazzo. Pri opremljanju smo pazili tudi na najmanjši detajl. Vsak kos pohištva, vsaka slika, vsaka skodelica, vaza, knjiga, lestenec, stenske luči – vse je bilo skrbno izbrano in sega v čas med prelomom stoletja in prvo svetovno vojno. Vila Ruska dača prinaša izjemno obogatitev turistične, kulturne, kulinarične in doživljajske ponudbe ne le Gameljnam in Ljubljani, ampak vsej Sloveniji. Gostje ste prijazno vabljeni na redne, vodene oglede hiše. Vila bo ponujala različne dogodke in doživetja; že letos pozno jeseni večje, prijetno, zanimivo in bogato presenečenje. Spomladi bo odprt tudi letni vrt s kavarno. Vabimo vas, da se prijavite tudi na naše e-novice, kjer vas bomo redno in z veseljem obveščali o vseh dogodkih, novostih in vas zagotovo večkrat tudi prijetno presenetili.

Z Rusko dačo ustvarjamo zgodbe

Ruski, angleški ali francoski čaj?

Čaj je danes, takoj za vodo, najbolj priljubljena brezalkoholna pijača na svetu. V začetku 20. stoletja je bila navada pitja čaja pri slovenskih meščanih v krepkem porastu.

Preberite več

»Kofetkanje« je v slovenskih genih

Mrzli dnevi so kot nalašč za vroč, omamno dišeč čaj, ki pogreje premrzle prste. Prav posebno doživetje je pitje čaja na ruski način. Iz samovarja.

Preberite več

Ljubezenske zgodbe iz Ruske dače

Ruska dača je romantično posestvo v Zg. Gameljnah pri Ljubljani. Kar nekaj lepih ljubezenskih zgodb se skriva na romantični dači ...

Preberite več

Kava ali čaj v izbranem porcelanu

Čas po prelomu stoletja je bil čas elegance, ki se je v premožnih družinah kazala tudi pri pogrinjanju mize.

Preberite več
Novice

Uroš Perić in Perlete na Ruski dači

Če obiskovalec koncerta Uroša Perića zapre oči, ga njegov glas popelje v ameriški bar, v katerem vladata rhythm & blues in soul. Za klavirjem sedi temnopolti neznanec odličnega glasu in prepeva najbolj znane pesmi teh glasbenih zvrsti.

Preberite več